You are here

Test av Pulsklocka och klocka med GPS

Pulsklocka test – Vi testade pulsklockor med GPS. Idag finns det många prisvärda modeller med smarta funktioner som gör pulsträning både skojigare och effektivare. Vi ger dig kloka köpråd oavsett din erfarenhetsnivå, från nybörjare till elit. Bäst i test blir Garmin Forerunner 235, en smart och användarvänlig  med inbyggd pulsmätare. Bästa budgetval är Polar M400, ett billigt pulsmätande alternativ som är lätt att förstå och hjälper dig med din utveckling. För atleter intresserade i triathlon, rekommenderar vi Garmin Forerunner 920 XT, den optimala klocka för löpning, cykling och simning, både i öppet vatten och i poolen.

 

Alla klockor i testet fungerar utmärkt som pulsmätare för grundläggande EKG-funktioner som pulsintervall med avseende på den maximala hjärtfrekvensen, samt normalpuls. Dessa värden är baserade på vikt och längd, och mäts med en optisk sensor på handleden eller bröstband med trådlös överföring till klockan. De flesta klockor i artikeln har både GPS och plural utav avancerade funktioner, såsom hastighetsräknare, avståndsmätare och kalorimätning. Det är i funktionerna utöver det vanliga som du kommer att upptäcka skillnaderna mellan modellerna. De mest avancerade modellerna kan också analysera dina löpande dynamik och mäta dina slag eller göra rekommendationer för återhämtning efter träning.

 

 

Såhär utförde vi testet!

Pulsklockorna testades av två multiidrottare som har deltagit i ett stort antal maratonlopp. En tidigare olympisk atlet, och två nybörjare deltog också. Pulsklockarna blev därefter analyserade och bedömde utifrån en rad faktorer som var relevanta för konsument, och de erfarna idrottarna: funktion, design, användarvänlighet, kvalitet och prisvärde. Priset och dess relevans för studien ligger i den mängd positiva kvaliteter produkten medförde, och bedöms för att du ska kunna få mest produkt för din pengar. Därför kan självklart produkter med både lågt, och högt pris, vara värdefulla för olika behov!

 

Information om trådlös teknik i en pulsklocka

Pulsbältet, som bärs på bröstet, känner elektrisk hjärtaktivitet genom huden. Via en trådlös sändare i pulsbältet skickas information om hjärtats resultat vidare till pulsklockan och analyseras där Det finns olika metoder för detta, och det vanligaste i dagens digitala teknik är ANT + och Bluetooth Smart. De gör det också möjligt för ditt Pulsklockor att kommunicera med andra enheter, till exempel effektmätare för pedalmonterande träningsmätare för cyklar, fotsensorer, mobiltelefoner eller träningsmaskinen på gymmet och vad du själv föredrar. Denna teknik är dock inte garanterat kompatibla med varandra. Detta kan förstås medföra rätt stora problem om du inte gör research om just din produkt eller det tillbehör till den pulsklocka som du har. Tänk även på att du kanske senare vill lägga till ytterligare tillägg, eller byta märke, och därför också får vara både beredd och lite eftertänksam gällande dess förmåga till samarbete. Både Bluetooth Smart och ANT + brukar extremt lite ström och batteriet i en pulsklocka kan ha förmåga att fungera i flera år. Fördelen med denna digitala överföringsteknik jämfört med traditionell, analog överföring är att informationsflödet inte kan störas av andra enheter i närheten.

 

Test av pulsklockor med GPS

Garmin dominerar för nuvarande marknaden för pulsklockor med inbyggd GPS. GPS-mottagaren är inbyggd i klockan, men är mycket liten, så storleken är inte ett hinder. Däremot så brukar mottagaren till klockan en hel del energi. Därför bör du ladda din klocka mycket ofta. Det är lätt att se hur snabbt du sprungit och de avståndet du rest på dessa klockor och du kan se din rutt på Google Maps utan problem!

 

Test av pulsklockor utan GPS

Klockor med GPS använder en hel del batteri, så om du inte behöver den här funktionen är vårt råd att köpa en utan den ytterligare funktionen. Om du senare ändrar dig så har du trots allt möjligheten att mäta hastighet och avstånd med hjälp av ett GPS-tillägg. Kallade en fot-pod eller GPS-tillbehör. Tillbehöret väger generellt rätt lite och fäster enkelt vid din pulsklockas armband. Generellt så upprättar det kontakt med klockan av sig själv!

 

Garmin Forerunner 235

Smart och användarvänlig produkt med inbyggd pulsmätare!

 

GPS: Ja Skärmupplösning: 215×180 pixlar Mått (BxHxD): 45 x 45 x 11,7 mm Vikt: 42 g Vattentät / djup: Ja / 50 m Batteritid: 11 timmar Batteri (vila): 9 dagar Trådlös teknik: ANT + höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibration: Ja Pulsmätning: Gå med optisk sensor på handleden eller med pulsbälte

 

 

Garmin Forerunner 235 har många likheter med sin föregångare 225, till exempel, den praktiska handledsbaserade pulsmätningen, användarvänligheten och den härliga auto-scrollen! Forerunner 235 har ett antal praktiska och mycket användbara funktioner som vi aldrig har sett på betydligt dyrare klockor. Till exempel så beräknar klockan sluttiden på olika konkurrensdistanser och din beräknade VO2 Max (Maximal Oxygen Consumption). Dessa funktioner kräver en lite längre tid, eftersom värdena anpassar sig till dig och din kondition. Klockan beräknar också träningseffekten och den beräknade tiden för återhämtning efter träning. Forerunner 235 hjälper dig med din seriösa och resultatinriktade träning, eftersom det håller reda på dina personliga rekord. Garmin Connect kan tyckas tidskrävande och avancerat, men det är mycket värd om du förväntar dig att bli en riktig tungviktare i löpning och konditionsträning!

 

Genom att para ihop telefonen med pulsklockan så är det möjligt att få notifikationer gällande meddelanden, samtal och diverse sociala medier. Du kan även styra vilken musik som spelas  igenom klockan och få ljudsignaler för hastighet och avstånd. Förutom vanlig GPS så har produkten stöd fört satellitsystemet Glonass, som är mer tillförlitlig i Skandinavien. Efter flera testade träningspass och tävlingar så kan vi konstatera att satellitpositionering är mycket pålitlig. Klockan har inbyggd pulssensor, och det passar utmärkt och bekvämt på handleden. Det finns flera anledningar till att använda klockan för mer än bara träning, som att det har inbyggd aktivitetssensor och mäter din genomsnittliga puls under de senaste 4 timmar av både vardag och funktion. Den räknar också dagens steg, distans, kalorier och håller reda på din sömn, både kvantitet och kvalitet. Klockan är också tillgänglig i en billigare version, kallad Garmin Fore 230, där den enda skillnaden är att hjärtfrekvensen mäts med ett konventionellt bröstband istället för den optiska sensorn på handleden. Oavsett vilken version du väljer så är det en av de bästa och mest prisvärda pulsmätarna tillgängliga på marknaden!

 

PLUS: Avancerade och användbara funktioner, mäter puls på handleden

MINUS: Det kan vara tidskrävande att skapa individuella träningsprogram

 

FEM TUMMAR UPP!

 

Bästa pris hos: sportamore.dk

 

 

Polar M400 HRM

Låg kostnad och användarvänlig träningsklocka som hjälper din utveckling!

GPS: Ja Upplösning: 128 x 128 pixlar Mått (BxHxD): x11,5 mm Vikt: 56,6 g Vattentät / djup: Ja / 30 meter Batteritid: 8 timmar Batteri (vila): 20 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Altimeter: Ja Kompass: Nej Vibration: Ja Pulsmätare. Vandring med pulsbälte

 

Ända sedan Polar uppfann den första pulsklockan 1977 så har bolaget varit i spetsen för analys och coachning, och Polar M400 är inget undantag. Klockan kan verka enkelt designad vid första anblicken, men när du går in i detalj med funktioner så inser du dess stora potential. Till exempel inkluderar den sluttidsberäknare som bestämmer din sluttid på olika tävlingsavstånd, frekvensmätare till steg och maximal syre konsumtion (VO2 max). Du kan få anpassad träning för att komma igång med ditt mål, fem kilometer, tio km, halvmaraton och maraton. Klockan kommer ihåg dina personliga rekord så att du kan hålla koll på dina framsteg och du kan följa din dagliga och långsiktiga fysiska aktivitet i den medföljande Arktis Flow appen. I appen och webbtjänst lagras information, till exempel antalet dagliga steg, den tid som spenderas på olika aktiviteter där intensiva träningspass har varit, och daglig kaloriförbrukning. Du får också veta hur många gånger du får varningar för inaktivt tid samt statistik över din sömn!

 

Det tar relativt lång tid att hitta en GPS-signal, om du inte har stannat helt, men mätningen är korrekt när den väl har börjat. Displayen är tydlig och lätt att läsa och visar 3-4 informationsfält. Om du vill ha mer information under träning så kan du snabbt byta till ytterligare en annan datasida genom att trycka på en knapp. Om du koppla ihop telefonen med M400 påminner klocka dig om möten, visar inkommande samtal, SMS och meddelanden från sociala medier. Klockan är välbyggd och robust, men kan verka lite stel på handleden, mestadels på smala handleder. Pulsmätaren på ditt pulsbälte kan bytas ut, så det är lätt och hygienisk och kan användas av flera personer. Klockan är vattentät till 30 meter, vilket är mycket bra för en klocka i denna prisklass. Med Polar M400 har du alla möjligheter att utveckla dina löpande kompetens till ett mycket attraktivt pris!

 

PLUS: Enkel att använda, lättläst, pedagogisk och smidig webbplats, mycket robust!

MINUS: Hänger och känns något stel på smala handleder

 

FYRA OCH EN HALV TUMMAR UPP!

 

Bästa pris hos. CDON.se    sportamore.dk

 

 

Garmin Forerunner 920 XT

Den optimala klockan för löpning, cykling och simning, både i öppet vatten och pool!

 

GPS: Ja Upplösning: 205 x 148 pixlar Mått (BxHxD): 48x55x12,7 mm Vikt: 61 g Vattentät / djup: Ja / 50 m Batteritid: 24 timmar Trådlös teknologi: ANT + för kraftmätare, Bluetooth-smart för telefonen Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibration: Ja Pulsmätning: Löpning med pulsbälte

 

Forerunner 920 XT är Garmins flaggskepp för triathleter och har fått en betydande ansiktslyftning jämfört med sin föregångare. Klockan har en ny, utmärkt färgskärm, bättre suspension i knappar och en mer flexibel rem. Bröstbältet är även uppdaterad och kan nu även registrera dynamiska löptekniker som vertikal rörelse eller sådan där jordkontakten tillhandahålls. Med dessa data hjälper klockan dig att förbättra och optimera din löpteknik, med hjälp av ljudsignaler och vibrationer. Klockan bidrar också till att förbättra din kondition genom att beräkna kroppens maximala syreupptag (VO2 max) och rekommenderar återhämtningstiden som du behöver efter träning. Det gör det också möjligt att beräkna nästa tid att slå, vilket kan göras med rätt god marginal. Forerunner 920 XT förutspådde en tid 03:23 innan vår testare sprang Stockholm Marathon, och den faktiska tiden var 03:28.

 

Garmin har förbättrat gränssnitt, information som tillhandahålls intuitivt, och det är lätt att växla mellan olika datafält medan du springer. Klockan är kompatibel med ANT + kraftmätare för cyklar, och funktioner för simning fungerar både vid poolen och i öppet vatten. Utomhus så används GPS för takt och avståndsmätning, medan accelerometern analyserar dessa uppgifter inomhus. Accelerometern kan också identifiera uppgifter runt simning och det antal tag du tar i din träning. Garmin har lagt ner mycket möda på vardagliga funktioner, till exempel stegräknare och sömnövervakning. Du får ett dagligt antal steg som automatiskt anpassar sig till din verksamhet. GPS-mottagningen är snabb, men vi skulle ha önskat en ännu tydligare indikation på när anslutningen är klar, så att du inte missar det. Via Bluetooth kan du få SMS och e-post direkt till klockan, och med Garmin smartphone-app så avförs din träningsdata till Garmin Connect, där du kan få detaljerad grafisk statistik. Där kan du också ladda ner fler appar för att utöka funktionaliteten. Vi är imponerade! Detta är den ultimata klockan för den som är intresserad av triathlon!

 

PLUS: Avancerade funktioner för triathlon, snyggt gränssnitt och bra mobilapp, aktivitetsmätare

MINUS: Högt pris, vissa kan tycka att designen är lite för sportig i vardagslivet

 

FYRA OCH EN HALV TUMME UPP!

 

Bästa pris hos: proshop.dk                      wupti.dk

 

Suunto Ambit3

GPS-klocka för triathleter, äventyrare och multiidrottare!

 

GPS: Ja Upplösning: 128 x 128 pixlar Mått (BxHxD): 50 x 15 x 50 mm Vikt: 80 g Vattentät / djup: Ja / 50 m Batteritid: 25 t Batteri (vila): 14 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Altimeter: Ja Kompass: Ja Vibration: Nej pulsmätning: Gå med pulsbälte

 

Med Ambit serien har finska Suunto höjt ribban för GPS-klockor för triathleter, äventyrare och andra multiidrottare. Den skandinaviska designen är snygg med mineralglasskärm. Du kommer definitivt att välja att bekvämt gå med Suunto3 under din vardag! Det är också analys av det dagliga livet som är tanken bakom funktionen aktivitetsövervakning, som ger fakta om hela dagen och veckans aktivitet och beräknar det totala antalet använda kalorier och återhämtningstid. GPS-anslutningen är korrekt och snabb, men tar längre tid när du befinner dig på en ny plats. Navigationsfunktionen är utmärkt och kan visa riktningen med både kompass och en grafisk väg.

 

Suunto3 använder den trådlösa överföringsteknik Bluetooth Smart, vilket gör klockan oförenlig med kraftmätare och andra tillbehör som använder ANT +. Å andra sidan så kan du nu ansluta en iPhone (Android i början av 2015) till att synkronisera med dina sociala medier, meddelanden, samtal och annat roligt till att vara direkt knutet till ditt Pulsklockor! Något vi saknar är dock en vibrationsfunktion på klockan. Med hjälp av online-verktyget (och den kostnadsfria appen) Movescount så kan kan planera och djupt analysera din träning. Det finns också appar som kan laddas ner direkt till klockan för att utöka funktionaliteten, exempelvis Ghost Runner, Ski Speed, Cooper Test och en app som beräknar din sluttid i Vasaloppet eller ett annat marathon, om du håller den nuvarande takten i din löpning. Det är lätt att byta sport i mitten av träningspasset, vilket är bekvämt för flera idrottare. Det nya pulsbandet är mindre än tidigare och kan nu mäta pulsen under vatten. Klockan kan också registrera frekvens av simtag, hastighet och antal drag. Suunto3 finns i två modeller, Peak och Sport. Peak har en bättre batteritid, och barometrisk höjdmätare, som är mer exakt än GPS. Vi föreslår denna klocka för multiidrottare, starkt!

 

PLUS: Bra batteritid, flera bra träningsappar, robust kvalitet, bra i kombination med iPhone

MINUS: Ingen vibration, ingen Android-app, (påväg enligt företaget)

 

FYRA OCH EN HALV TUMME UPP!

Bästa pris hos: keller-sport.dk sportamore.dk

 

 

Garmin Forerunner 225

En uppdatering av vår tidigare testvinnare, nu med inbyggd pulsmätare!

 

GPS: Ja Skärmupplösning: 180×180 pixlar Mått (BxHxD): 287 mm x 48 mm x 16 mm Vikt: 54 g Vattentät / djup: Ja / 50 m Batteritid: 10 timmar Batteri (resten) 28 dagar Trådlös teknik: ANT + Höjd: Ja kompass: Nej Vibration: Ja Pulsmätning: optisk sensor på handleden eller pulsbälte

 

Garmin Forerunner 225 är en pulsklocka med GPS, som har nästan allt du kan önska som aktiv idrottare eller individ! Till exempel kan du upptäcka avstånd och tempo inomhus, få tempovarningar om du avviker från ett förställt tempo och samtidigt mäta pulsen via handleden. Den inbyggda pulsmätaren är en av skillnaderna från sin föregångare, den f.d testvinnaren Garmin Forerunner 220. Pulsen och GPS-tekniken är snabb och det är lätt att komma igång med träningen genom att enkelt trycka på några knappar. Du kan enkelt ställa in vad du vill se i de tre informationsfälten på skärmen, och det finns också möjlighet för automatiskt rullande sidor på diplayen av relevant information. Den andra nyheten om Forerunner 225 är ett färgstarkt, grafiskt gränssnitt som visar pulszon och slag per minut och en bildskärm för aktivitet som räknar steg och energiförbrukning gällande kalorier under dagen. Klockans användargränssnitt är relativt lätt att förstå, och du kan snabbt läsa informationen på skärmen när du går eller löper. Om du tränar resultatinriktat så hjälper Forerunner 225 dig att nå dina mål genom att hålla koll på dina personliga rekord och samtidigt visa hur du slår dom!

 

Med appen Garmin Connect kan du ställa in avancerade träningspass och fria utbildningsprogram, men det kräver lite arbete först. Via appen kan du även få information om din sömn, du kan både få information om din totala sömn och dess kvantitet och också kvaliteten på sömnen. Överföringen av information från klockans app är tyvärr besvärligt om flera Garmin-enheter paras samtidigt, men för de flesta användare kommer detta inte att vara några problem. Klockan är tåligt för slitage, och bandet är mjukt och smidigt. Även ifall Forerunner 225 är något tjockare än sin föregångare på grund av den inbyggda pulsgivare som mäter handleden puls, sitter klockan bekväm på armen och är härligt utformad utan problem. Garmin Forerunner 225 har de mesta man kan önska som motionär i en GPS-klocka. Tack vare den inbyggda pulsmätaren blir det enkelt att hålla reda på resultaten. Mer avancerade användare bör nog se till systermodellen Garmin Forerunner 235, som kostar ett par hundra dollar mer. Det har flera bra funktioner, såsom meddelanden från mobiltelefoner och mer avancerad flödesanalys såsom VO2 Max, beräkning av återhämtningstid och sluttiden på olika avstånd. Batteriet och skärmen är också bättre.

 

PLUS: Många funktioner till ett rimligt pris, mäter puls på handleden

MINUS: Det kan vara rätt tidskrävande att få igång personliga träningspass

 

Bästa pris hos: sportmaster.dk proshop.dk

 

 

Polar V800 HRM

En robust, kapabel och användarvänligt multisportklocka!

 

GPS: Ja Skärmupplösning: 128×128 pixlar Mått (BxHxD): 146x146x76 mm Vikt: 79 g Vattentät / djup: Ja / 30 m Batteritid: 14 timmar Batteri (vila): 30 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrator: Ja pulsmätare: pulsbälte

 

Polar V800 är en GPS-klocka med inbyggd aktivitetssensor för ambitiösa multiidrottare. Det första du lägger märke till är att det både är en smalare modell och tunnare än de flesta konkurrerande pulsmätare. Dessutom har det en elegant men enkel och funktionell design som passar lika bra på löparrutten som till kontoret. Du kan öva flera sporter under ett enda träningspass och det är enkelt att växla mellan dem utan att avbryta träningsregistreringen. När du simmar så mäter V800 avstånd och simtag, både i poolen och i öppet vatten. Under cykling mäts intensiteten av en sensor och det är även det smidigt, och effektivt. För skidåkare finns det en mängd olika funktioner, och Polar har alltid varit bland de bästa i klassen för analys och återkopplingsanalys. Till exempel så beräknar V800 automatiskt Running Index efter varje springtur. Den bygger sin genomgående analys på en kombination av användarens maxpuls och vilopuls, samt din tillfälliga puls, hastighet och höjd under varje träningspass och ger dig ett uppskattat VO2 max-värde. För att kunna jämföra effekterna av olika typer av träning visas funktionen Training Load, hur ansträngande övningen var och tillsammans med en annan daglig verksamhet får riktlinjer för optimal återhämtning. För att hålla koll på statusen för återhämtning ska du bara trycka med ditt finger på pulsklockans display.

 

V800 har många andra häftiga funktioner som Heart Touch, där du kan aktivera bakgrundsbelysning, visningstid eller annan träningsinformation utan att trycka på några knappar. Zonelås ser till att du ständigt tränar med en viss intensitet, och du får lätt veta om du har nått ditt förutbestämda dagsmål och om du inte har gjort det så kommer V800 med olika alternativ till spännande och roliga träningsaktiviteter. V800 är en välbyggd och robust klocka, men tyvärr passar den inte så bra för mindre handleder. Den enda nackdelen vi kan hitta i klockans egentliga funktion är att GPS-navigatorn tar en viss tid att ställa in sig och hitta rätt. Det är möjligt att ändra pulssensorn på pulsbandet, så det kan lätt användas av flera personer. Displayen är i färg, men är klar och tydlig. Om du vill ha mer information än 3-4 informationsfält så kan du snabbt bläddra till en annan utbildningsguide med en enkel knapptryckning. Polar V800 är en både användarvänlig och avancerad multisportklocka med spännande funktioner som höjer nivån på din träning.

 

PLUS: Användarvänlig och motiverande, skiftar enkelt aktivitet, Polar Flow

MINUS: GPS-uppkopplingen kan vara seg, dålig passform på tunna handleder

FYRA TUMMAR UPP!

Bästa pris hos: sportamore.dk

 

 

Garmin Forerunner 630

Noggrann GPS-klocka med pekskärm och avancerad dynamik för löpning!

 

GPS: Ja Skärmupplösning: 215×180 pixlar Mått (BxHxD): 45 x 45 x 11,7 mm Vikt: 44 g Vattentät / djup: Ja / 50m Batteritid: 16 timmar Batteri (vilande) 28 dagar Höjdmätare: Ja Compass: Ja Vibration: Ja pulsmätning: pulsbälte

 

 

Garmin Forerunner 630 har alla de avancerade funktioner man kan önska, och ännu lite därefter. Förutom att vara en utmärkt GPS-klocka som snabbt finner signal så är Forerunner 630 en Smartwatch. Det vill säga: du kan koppla ihop klockan med din mobil och därmed ta emot meddelanden från sociala medier, se inkommande samtal och få kalenderpåminnelser. Det fungerar bra, faktiskt mycket bättre än vi vågat hoppas. Pekskärm med hög upplösning och bra färger gör klockan lätt att använda och förstå både före träning, om du till exempel vill ställa in intervaller med hastighetsvarningar, och efter träning för att analysera din körning och dra slutsatser om träningspasset. Pekskärmen, som är en av skillnaderna från Forerunner 235, gör det enkelt att använda klockan under träningen, men i kraftigt regn kan det orsaka problem där det inte går att styra särskilt enkelt om det blir fukt på skärmen, eller dina fingrar. En annan positiv faktor som gör det enklare att träna är Auto Pause, en funktion som gör at en paus inleds vid  t.ex. rödljus, och möjligheten till automatisk bläddring och förändring i sin funktion under din springtur.

 

Du kan också ta reda på din beräknade VO2 max och din beräknade sluttid efter 5,10, 21 eller 42 kilometer. Dessa variabler var något lägre än de verkliga värden vi mätt i ett testlabb, men eftersom Forerunner 630 hela tiden anpassar sig till nya förhållanden så blir datan över tiden närmare sanningen. Den mest uppenbara skillnaden i funktioner jämfört med den billigare Garmin Forerunner 235 är de mest avancerade löpdynamiska funktionerna, såsom registrering av ytkontakt i millisekunder, steglängd, steg per minut (kadens) och vertikal svängningsrörelse, dvs. hur mycket du hoppar under din resa. På detta sätt kan Forerunner 630 hjälpa dig att analysera och förbättra din löpteknik.

Med LiveTrack så kan dina vänner följa din träning i realtid och med en enda knapptryckning på en knapp överföra dina träningsdata via din dator eller mobil via wi-fi. Garmin Forerunner 630 ger dig oändliga analysfunktioner, medan det är lätt att använda och få kläm på. För de allra flesta är en Garmin Forerunner 235 mer än du faktiskt behöver. Samtidigt kan den vara perfekt för de riktigt avancerade användarna!

 

PLUS:           Avancerande funktioner för din löpnings dynamik, stabil GPS-uppkoppling

MINUS: Högt pris

 

Fyra tummar upp!

 

Bästa pris hos: sportamore.dk sportmaster.dk

 

Garmin Forerunner 620

Löpklocka med GPS, pekskärm och smarta funktioner!

 

GPS: Ja Upplösning: 180 x 180 pixlar Mått (BxHxD): 45 x 45 x 12,5 mm Vikt: 43,6 g Vattentät / djup: Ja / 50 m Batteritid: 10 timmar Batteri (vila): 42 dagar Trådlös teknik: ANT + höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibration: Ja Pulsmätning: pulsbälte

 

På armen ser Garmin Forerunner 620 till förvirring betydligt billigare (men fortfarande utmärkt och snygg) ut än Forerunner 220! För avancerade användare är Forerunner 620 kapabel till att leverera ett par riktigt saftiga funktioner. Utöver den normala pulsmätningen som man kan förvänta sig, så detekterar klockan kontakt med marken i millisekunder per steg, minut (kadens) och vertikal svängningsrörelse. Denna information gör det möjligt att analysera och förbättra din löpteknik i det riktigt grundliga. Klockan beräknar också din maximala syreupptagningsförmåga (VO2 max) och kan därför förutsäga när du kommer in i mål på en given sträcka, 5 km, 10 km, halvmaraton och maraton. Dessa egenskaper, i kombination med en avancerad rådgivare gällande din återhämtning, ger dig viktig information som tillåter dig att utveckla dina egenskaper och få en riktigt djupgående kunskap om din aerobiska kapacitet!

 

GPS-anslutningen har den snabbaste vi någonsin uppmätt under ett test på en GPS-klocka, och höga höjder och skog är inget problem. Skärmen är skarp och visar fyra informationsfält samtidigt, som lätt kan anpassas efter dina egna behov och smak. Här utmärker Garmin i sin vanliga stil. Pekskärm är särskilt praktiskt när du är i rörelse. Du kan bläddra mellan informationsfält genom att dra fingret snabbt över skärmen utan att behöva fumla med knappar. Vibration finns som funktion och är utmärkt. Den kan justeras för att vibrera efter en viss tid eller distans. Med Live Track så kan dina vänner även följa din träning i realtid, och med ett tryck på anslutningsknappen så överför du dina träningsdata via WiFi till din dator, och det har aldrig varit enklare. Är Forerunner 620 då värt pengarna? Svaret är ja, om du har tid och intresse för fördjupad analys och är motiverad att förbättra varje fas av din löpning. För den seriösare löparen så kan ForeRunner 220 visserligen vara bra, men inte alls lika genomgående djup so Garmin Forerunner 620!

 

PLUS: Mycket kompetent pulsklocka med stora mängder intressanta funktioner för seriösa atleter

MINUS: Touchskärmen ungerar visserligen okej, men är inte lika snabb som hos moderna smartphones

 

FYRA OCH EN HALV TUMME UPP!

Bästa pris hos: sportamore.dk CDon.se

 

 

Garmin Forerunner 220

GPS-klocka för ett lågt pris, som är lätt och roligt att träna med!

 

 

GPS: Ja Upplösning: 180 x 180 pixlar Mått (BxHxD): 45 x 45 x 12 mm Vikt: 40,7 g Vattentät / djup: Ja / 50 m Batteritid: 10 timmar Batteri (vila): 42 dagar Trådlös teknik: ANT + Altimeter : Nej Kompass: Nej Vibration: Ja Pulsmätning: pulsbälte

 

Garmin Forerunner 220 är efterföljaren till den populära Forerunner 210. Nästan allt förbättras, snabbare GPS-anslutning, skärm, kvalitet och funktionalitet. Vi anser också att designen har tagit ett stort steg framåt, men först och främst är klockan lätt och rolig att arbeta med. Klockan håller till exempel reda på personliga rekord, och slutar med hjälp av sitt autopause-läge tiden vid rött ljus, och vibrationen hjälper dig intervallträning, som är perfekt om du tränar med musik i hörlurarna. Den energisparande färgskärmen är utmärkt och är väl synlig i dagsljus, batteriet räcker i flera veckor med GPS avstängd. Vanligtvis tar det cirka 10 till 15 sekunder för att skapa en satellit-anslutning, även i tät skog eller tät stadsterräng, och det är verkligen med fullt godkända resultat. Knapparna har ett behagligt motstånd, och menysystemet är logiskt och snabbt. Tre tryck på knappen Kör är allt du behöver för att komma igång med löpningen – superlätt!

 

De tre tillgängliga informationsfälten kan anpassas och visar det mesta du behöver för att löpa. Accelerometern innebär att du kan mäta avstånd och tempo-data, även när du tränar på löpbandet, och det gör det mycket noggrant, eftersom klockan slutligen lär sig att känna igen din stil av löpning. De senaste och mest aktuella överförs automatiskt upp till Garmin Connect via Bluetooth. Där hittar du alla möjliga statistik som är relevant för din motionsträning och kan ladda ner utbildningsplaner. Har du telefonen med under din springtur så kan dina vänner följa träningen och statistik i realtid, ganska häftigt! Vi har använt klockan några månader, och den ser fortfarande ut som en ny produkt. Detta är ett utmärkt Pulsklockor, men Garmin Forerunner 235 och Garmin Forerunner 225 slår det på många områden.

 

PLUS: Enkel att använda, stabil uppkoppling till GPS, bra batteritid, bra skärm

MINUS: Lite för många simnings- och cyklingfunktioner

 

FEM TUMMAR UPP!

 

Bästa pris hos: sportamore.dk wupti.dk

 

 

TomTom Cardio Runner 1

Användarvänlig och kostnadseffektivt Pulsklockor med inbyggd pulsmätare!

 

GPS: Ja Skärmupplösning: 144×168 pixlar Mått (BxHxD): 9,3 x 9,3x 10,5 mm Vikt: 63 g Vattentät / djup: Ja, 40 meter Batteritid: 8 timmar Altimeter: ingen kompass: Nej Vibration: Ja Pulsmätning: optisk sensor på handleden

 

TomTom Cardio Runner 1 är en relativt billig GPS-klocka som passar både nybörjare som vill ha en enkel klocka, och för de mer avancerade löpare som kommer att vara i kontroll över sin prestation. En stor fördel med Cardio Runner 1 är att du kan börja använda den direkt utan att behöva läsa bruksanvisningen noga, vilket kan vara en fördel, eftersom det inte är översatt till svenska. En av Cardio Runner 1 största styrkor är att klockremmen har en inbyggd pulsmätare. Pulsregistreringen pågår automatiskt utan problem, och när du slipper bröstbandet för att mäta pulsen så minskar risken för skavsår. Klockan har en inbyggd accelerometer som gör det möjligt att mäta hastigheten inomhus. Vi såg dock att denna funktion inte alltid var så exakt som kontrastfunktionen GPS i klockan, speciellt i de områden som GPS-funktionen redan känt av och utforskat. Det tar visserligen en viss tid för klockans GPS att förstå, och registrera ett nytt område, men när det väl går bra så är det nästintill felfritt. Det är självklart en av de viktigaste funktionerna för hela den här testprocessen!

 

Displayen visar tre träningspass i taget, och du kan välja om du vill se avstånd, träningstid, puls, kaloriförbrukning, nuvarande takt eller din genomsnittliga takt på den stora displayen. Klockan är enkel och bekväm. Den ligger mycket stadigt på handleden, men bandet kan kännas lite svettig under intensiv och varm träning. Alla funktioner styrs med en fyrdelad knapp, dvs. du navigerar uppåt, nedåt, framåt och bakåt i menyerna med hjälp av enkla knapptryck. För att komma åt mer avancerade inställningar måste du para ihop klockan med analysprogram som TomTom My Sports. Du kan se på en karta vilka vägar du sprungit, titta på din hastighet, läsa din takt under en viss del av ett träningspass och sätta upp mål för din vidare träning och utveckling. Du kan även ställa in ett eget intervallprogram och verkande i olika träningszoner. Så även om TomTom Cardio Runner vid första anblicken kan verka som en enkel klocka för nybörjare, har det lika mycket att erbjuda för mer avancerade springturer. Tyvärr saknar den ett fåtal funktioner som de andra mer avancerade klockorna erbjöd, som pulsbestämda intervallpass, personlig inspelning och höjdmätare.

 

PLUS: Inbyggd pulsmätare i remmen, mycket användarvänlig, pålitlig

MINUS: Tar ett tag för GPS-funktionen att ställa in sig ordentligt, många lite gömda funktioner

TRE OCH EN HALV TUMME UPP!

Bästa pris hos: proshop.dk

 

Suunto Quest

Liten, sofistikerad pulsmätare som känns bekvämt enkel att använda och har ett bra batteri

GPS: Nej Mått (BxHxD): 42,7 x 13,2 x 42,7 mm Vikt: 40 g Vattentät / djup: Ja / 30 m Batteritid: 1 år Trådlös teknik: ANT Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibration: Nej

 

Den finska pulsmätaren Suunto Quest är byggd från grunden för användning med onlineverktyget Move Count. Där kan du hantera dina inställningar, analysera din träning och hämta hela träningsprogram att titta på och följa. Längs klockans ytterkant visas procent av maxpuls, motion eller återhämtningstid. Displayen är tydlig och intuitiv. Det visar bland annat träningsintensitet och pulszoner i realtid. Med Suunto fotsensor, som väger endast 10 gram, visas hastighet, sträcka och kadens med stor precision. Varvtider visas automatiskt eller med en touch på skärmen. Suunto bygger sin produkt med hög kvalitet och designen är faktiskt riktigt fräsch! Quest har många avancerade mätmetoder, som annars oftast hittas vid dyrare modeller.

 

PLUS: Avancerad men användarvänlig, liten och smidig, bra batteritid

MINUS: Fotsensor är nödvändigt för ordentlig distans och hastighets-beräkning

FYRA TUMMAR UPP!

Bäst pris hos: sportamore.dk

 

Polar RCX5

Tunn och lätt pulsmätare med bra batteritid som även kan mäta hjärtfrekvensen under simning

GPS: Ja Vikt: 46 g Vattentät / djup: Ja / 30 m Batteri: 7500 t Batteri (vila): 300 dagar Trådlös teknik: W.I.N.D. och GymLink Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibration: Nej

 

 

Polar RCX5 är den tunnaste pulsmätare som vi testade, och den har en batteritid på 11 månader. Det är riktigt imponerande och något vi håller upp båda timmarna för. RCX5 kan anpassas till idrotten just du utöver, och utmärker sig med uppvisning av information, träningsplanering och optimering. ZoneOptimizer justerar dina pulszoner baserat på verklig form och funktion till den ideala takten som hjälper dig att hålla rätt tempo för tävlingar. Även träningshistoria och analys beskrivs, men det tar tid att lära sig alla sina funktioner. Knapparna har en något dålig reaktion, men klockan kan visa informationen bara genom att hålla den mot bröstbandet. Pulsmätningen fungerar i vattnet, som tar pulsutbildning till en ny nivå för triathleter. Vi skulle dock önska att mäta avstånd, simtag och takt. Priset kommer att blir högt med nödvändiga tillbehör. Vi rekommenderar istället Polar V800, en betydligt mer kompetent pulsmätare.

 

PLUS: Tunt och lätt, bra batteritid, mäter puls bra vid simning

MINUS: Separat GPS-funktion eller fotsensor nödvändig

 

TRE OCH EN HALV TUMME UPP!

Bäst pris hos: sportamore.dk abilicaonline.dk

 

Beurer PM25

Billig och kompetent pulsklocka med enkla, välfungerande funktioner

GPS: Nej Vattentät / djup: Ja / 30 m Höjdmätare : Nej Kompass: Nej Vibration: Nej

 

Vi var mycket förvånade över hur kompetent detta billiga Pulsklockor från Beurer faktiskt är! Förutom normal pulsmätning har klockan även enskild pulsintervallmätning, den kontrollerar brända kalorier och mäter fettförbränningen i programmet. Funktionerna är inte lika avancerad som i de andra pulsmätarna i testet. Du kan tyvärr inte ansluta tillbehör till denna produkt. Det är t.ex. fotsensor, så det är inte möjligt att mäta distans på samma sätt. Men om det endast är tid, hjärtfrekvens och fettförbränning du är intresserad av så är detta ett utmärkt och prisvärt alternativ. Beurer PM25 har några år bakom nacken och det går tyvärr inte att missa att dess design kanske kan anses något gammalmodig.

 

PLUS: Billig, enkel men pålitlig med sina funktioner

MINUS: Kan få sin funktion störd av andra enheter inom en kort radie

TVÅ OCH EN HALV TUMME UPP!

Bästa pris hos. CDON.se wupti.dk

 

 

Suunto M5

Pulsmätare som fungerar som motiverande personlig tränare och har ett trevligt armband

 

GPS: Nej Vattentät / djup: Ja / 30 m Höjdmätare : Nej Kompass: Nej Vibration: Nej

 

Den lilla Suunto M5 är mer än bara en pulsmätare, det är en personlig tränare! Klockan skapar en personligt utformat träningsprogram baserat på dina mål, såsom förbättrad kondition eller viktminskning. Saknar du ett träningspass, ställa bara in klockan efter det. Skärmen är stor och tydlig, det har till och med vanliga klockfunktioner som tid, datum och alarm. Menyerna är tydliga, men du måste klicka flera gånger för att starta ett träningspass. Bröstbandet är bra och kompatibel med de flesta aktuella träningsutrustningarna i gymmet. Om du köper en fot-sensor och klocka så kan du också mäta avstånd och hastighet, men då ökar priset också. Om du följer instruktionerna från Suunto M5, misslyckas du knappast med att förstå din nya produkt. Det finns dock riktigt bra och konkurrerande modeller från andra leverantörer, och de slår sitt slag för denna produkt!

PLUS: Motiverande, bra armrem, träningsanalys online och bra vardagsklocka

MINUS: Begränsad funktionalism för mer avancerade användare

TVÅ OCH EN HALV TUMME UPP!

Bäst pris hos: CDON.se